Za Split mnogi kažu da je  najluđi grad na svitu.  Upravo je prava ljepota Splita u savršenom skladu njegove raznolikosti. Split je grad u kojem  se živi modernim životom, poštujući  njegovu bogatu  povijest. Nasuprot modernome, splitsku zagoru krase mnoga autohtona stara kamena sela u kojima se i danas poštiva i živi po tradiciji pradjedova. Upravo se raznolikost najbolje doživi na splitskoj peškariji i pazaru. Na šarenoj i bučnoj pozornici splitskog pazara, pod otvorenim nebom susreću se grad i selo, šarenilo boja i različitost zvukova, pokreta i temperamenata.

Ribarnica je jednako tako sprega grada i otoka, mješavina bodulskog, gradskog i otočkog. Živost i orkestralna galama stare splitske peškarije svetilište su ovog primorskog grada.

Split je grad u kojem se od centra svega nekoliko minuta pješice dolazi do prekrasnih gradskih plaža. Park šuma Marjan, pluća grada, ponos je svih stanovnika Splita, idealno mjesto za provesti opuštajuće  popodne uz šum kristalnog mora, dok kroz krošnje borova cvrčci skladaju svoje simfonije. Naša obala iznimno je zelena, razvedena u rtove, lučice i žala, obrasla borovima, čempresima, stoljetnim maslinama i vinogradima. Klima ovog dijela obale ugodna je kako ljeti tako i zimi.

split-croatia-3

Radi svog savršenog geološkog položaja, iz Splita je vrlo lako doći do mnogih atrakcija za najviše 1 do 2 sata. Izleti brodom na sve srednje dalmatinske otoke jedna je od preporuka jer se u istom danu možete kupati na jednoj od najljepših europskih plaža Zlatnom ratu, na otoku Braču, a već drugi dan možete istraživati skrovite uvale otoka Hvara. Preporučamo posjet Međugorju, kojeg već dugi niz godina dolaze godišnje hodočastiti milioni hodočasnika iz cijelog svijeta.

Ako pak želite zaviriti u Splitsko more, organiziramo pogled na divan pomorski svijet iz broda koji ima stakleno dno.
Na 25 km od Splita, nalazi se mali gradić Omiš koji se smjestio na ušću rijeke Cetine u more. Cetina je na svom putu kao pravi umjetnik nacrtala prekrasne slike u pejzažu ovog kraja, i dozvolila svima željnim adrenalina da uživaju u raftingu na njenim slapovima. Na jednom dijelu ove prekrasne rijeke nalazi se poznato izletište Radmanove mlinice, gdje svi izletnici i namirnici s uživanjem kušaju specijalitete od slatkovodnih riba.

split-croatia-5

Malo iznad kanjona Cetine nalazi je jedna nadasve neobična konoba Kremenko, obiteljsko blago, mjesto uređeno kao u istoimenom animiranom filmu, s izobiljem autohtonog gastronomskog blaga, sve sami Poljički specijaliteti.Od Splita 2 sata vožnje nalaze se nacionalni park Slapovi Krke s jedinstvenim otočićem Visovcem, na kojem žive redovnici. Radi svoje bujne vegetacije i iznimne ljepote,  otočić je proglašen malim „rajem na zemlji!

Cijelo zaleđe grada bogato je autohtonim dalmatinskim selima, u nekima se još i danas živi kao prije 100 godina. Još se u nekim starim mlinovima žanje žito po starim kamenim ževrnjama i uspješno se čuva tradicija duga nekoliko stotina godina. Tako je zbilja šteta doći do Splita a ne otići u Drniško zaleđe i kušati Drniški specijalitet, pršut, but od svinje sušen na posebnom vjetru, buri i napiti se drniškog bijelog vina. 

split-croatia-2

Sinj, gradić 20-tak km od Splita, ima dugu tradiciju kroz povijest konjaništva. To je mjesto u kojem se svako ljeto organiziraju natjecanje zvano Alka. Sinj je okružen mnoštvom konjičkih klubova i kao takav idealan za jednodnevni izlet ili poduku iz jahanja. 

Split je grad iznimno bogate povijesti, od antičke grčke, rimske do hrvatske, ugarske srednjovjekovne renesansne, barokne, mletačke, francuske i austrijske.  

Car Dioklecijan bio je najistaknutiji car golemog i društveno kulturno vrlo razvijenog rimskog carstva. Njegova raskošna palača jedinstven je primjerak antičke palače u kojoj se i danas živi, i kao takva zaštićen je spomenik kulture. Građani Splita jako su ponosni na svoju ostavštinu i poput turističkih vodiča pričaju priče o svojoj palači stranim putnicima.

split-croatia-7

Splićani se danas s pravom diče najstarijom katedralom, najstarijom krstionicom na svijetu i najljepšim zvonikom na Jadranu, ali i najužom ulicom na Svijetu koja se i službeno zove „pusti me da prođem!

Split i okolica iznimno su bogati kulturnom baštinom, a na samo sat vožnje od grada mogu se obići i razgledati bogate povijesno kulturno umjetničke baštine, počevši od antičke stare Salone u Solinu, renesansnih građevina Trogira, Hvara i Korčule. Slapove rijeke Krke, ušće rijeke Cetine, prekrasna plaža Zlatni rat na otoku Braču, samo su neka od mjesta koja su udaljena svega sat vremena od Splita. Mnogi turisti diljem svijeta dolaze također naći svoj mir u Međugorju, mjestu ukazanje Blažene djevice, udaljenom od Splita samo 2 sata vožnje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA