Ražanj je malo ribarsko mjesto, čiji domicilni stanovnici žive od mora i maslina. Svako večer male brodice isplovljavaju u izlazak sunca i ujutro se vraćaju s mrežama punim ribe. Ražanj svoju turističku popularnost može pripisati ugođaju mirne sredine, prirodnim plažama i čistom moru, te ograničenom broju turista. Nekoliko puta tijekom sezone organiziraju se ribarske večeri u centru mjesta,  i idealne su prilike za kušanje  friške ribe u kombinaciji s opojnim domaćim vinom.

Iznad Ražnja uzdiže se brdo Movar na čijem se vrhu nalazi Tvrđava koju su sagradili Francuzi daleke 1860 god. Mnogi vjeruju da bi se pomnim istraživanjem otkrilo da je njena povijest daleko starija.  Pogled iz tvrđave za lijepog burnog vremena doseže sve do Italije i zaista je veličanstven.  Dvije riječi bi opisale ono što svatko doživi kada se popne na Movar, a te bi bile BESKRAJNO PLAVENTILO.

Nerijetko ćete s brda ugledati jata dupina kako love.  Turisti svakodnevno odlaze na Movar kao jednodnevni piknik i vraćaju se s puno lijepih fotografija.Još jedno popularno mitsko mjesto udaljeno od Ražnja svega 1 km  je punta Planka. Taj najistureniji dio kopna hrvatskog dijela Jadrana, zemljopisne i klimatska razdjelnica Jadrana mjesto je gdje se nalazi i zadržava granica dvaju najjačih  vjetrova Jadrana –  juga i bure. Mnoge legende povezane su za ovo mitsko mjesto.

Starosjedioci pričaju da su upravo na ovoj ploči ležale prekrasne sirene i svojim pjevom mamile pomorce. Jedna legenda kaže da je da je 1062. g. trogirski biskup Ivan spasio stradale pomorce od sigurne smrti hodajući po moru i smirivši oluju.Biskupu u čast trogirski plemići 1331. podižu crkvicu na rtu Ploča, udaljenu svega desetak metara od mora. Crkvica sv. Ivana do danas je odlično sačuvana. Malo zbog legendi koje ga prožimaju,  malo zbog procijepa klimatskih uvjeta, a malo i zbog idealnog sklada mora, neba i kopna: ovo mjesto nikoga ne ostavlja ravnodušnim . Sve one koji ga posjete osvoji magnetskom privlačnošću.


Zmajevo oko
Još je jedna legenda ali i prirodan fenomen povezan za okolicu Ražnja. Naime, u mjestu Rogoznica, 2 NM ili 7 km od Ražnja nalazi se jezero zvano Zmajevo oko. Morsko jezero Zmajevo oko prirodni je bio reaktor u kojem se odvijaju intenzivni biokemijski procesi. Svakih 10-tak godina u ovom jezeru ugiba sav biljni i životinjski svijet, a jezero se iz svoje lijepe kristalno plave boje oboji u sivo zelenu, sumpornu boju. Uslijed klimatskih promjena ovaj fenomen uzrokovan je povećanjem koncentracije sumpora.

Jedna lijepa legenda veže se za jezero Zmajevo oko: Jednom davno, u staroj Grčkoj, vladao je moćni zmaj Murin. Bio je toliko moćan da bi samo na njegov pogled iz kamena, cvijeće samo raslo a ribe iz mora bi same iskakale kada bi on svojim brodom pošao u ribolov. Cijeli kraj sadašnje Rogoznice bio je pod njegovom zaštitom, pošteđen ratova, pljački i gladi, jer svi su se bojali moćnog zmaja Murina. Stanovnici su svoj danak plaćali u jednom godišnje. Tada mi Murinu doveli najljepšu djevojku u selu, da mu bude žena. Legenda kaže da nikada ni jedna ljepotica nije preživjela prvu bračnu noć. Pojavio se hrabri mladić Aristoles, koji je jahao krilatog konja, a zaljubio se u najljepšu djevojku u selu, Luciju, obećanu moćnom zmaju Murinu.

Nakon što su djevojku odveli u Murinove dvore, mladić izazva zmaja na dvoboj, život ili smrt. Borba je trajala od podneva do zalaska sunca. U smiraju sunca mladić je zario nož Murinu direktno u srce. Smrtno ranjen zmaj Murin u nevjerici je mislio da sanja, a kad je vidio da mu se bliži kraj, u svojoj samrtnoj muci prokleo je majku Heru i lažljive bogove, a od bijesa što iako besmrtan mora umrijeti, kandžama je iskopao svoje oči. Jedno oko je bacio najdalje što je mogao, preletjelo je preko Mljeta i palo tamo gdje je danas Jadran najdublji.

Za drugo oko Murin više nije imao dovoljno snage za izbačaj, nego mu je sklisko od krvi ispalo iz šape i palo pod noge, na stijenu. Kako je palo, u trenu je istopilo kamen kao veliku vrtaču u koje se ulilo more. Legenda kaže, kad se dvoje zaljubljenih jednom okupa u Zmajevu oku, ostaje vjerno jedno drugome do smrti a da njihov brak krase plodnost i ljepota. Djevojke dolaze u sumrak i kupaju se u Zmajevu jezeru.

U blizini Zmajeva oka u uvali Soline izgradila se luka nautičkog turizma, Marina Frapa , visoke kategorije s brojnim sadržajima i 400 vezova.

Nedaleko od Rogoznice nalazi se i prekrasan gradić Primošten smješten na poluotoku, sagrađen od kamena. Za Primošten s pravom kažu da je jedan od bisera Dalmacije.

U blizini Primoštena smjestilo se poznata diskoteka Aurora, jedan od najelitnijih klubova na Jadranu, raskošno uređen i u svojoj ponudi raznolik.