Kada bi trebali izdvojiti glavne  specifičnosti Dalmacije to bi bile kamen, sunce i more. Otok Brač je sve to, ali i mnogo više. Za brački kamen vrijedi pravilo da mu se  zasijecanjem ne uništiti duša, već mu  se razotkrije njegova čarobna milenijska raskoš.

Prvi povijesni tragovi gradnje s bračkim kamenom vode nas u III stoljeće kada car Gaj Aurellie Dioklecijan od bračkog kamena daje sagraditi svoju palaču.

Ljepota bračkog kamena  dira nas iz svakog ugla Dioklecijanove palače, preko Šibenske katedrale, Meštrovićevog mauzoleja do onih bjelosvjetskih građevina kao što je Bijela  kuća u Washingtonu, Parlament i Novi dvor u Beču, Parlament u Budimpešti…i  more drugih ljepota nastalih korištenjem prirodnih bogatstava otoka Brača. Sve ove bjelosvjetske građevine, ne mogu umanjiti ljepotu bračkih kamenih kućica, koje se kriju u mnogim usamljenim uvalama otoka Brača.

Najpoznatija jadranska plaža Zlatni rat smještena na južnoj obali otoka Brača. Osim što je prirodni fenomen, tj. plaža koja ovisno o puhanju vjetra često mijenja svoj oblik, po mnogim svjetskim istraživanjima najljepša je plaža u Europi. Ovaj šljunčani rt dug je 1 km, i radi svoje izbočenosti u hvarski kanal i vjetrova koji pušu idealno je mjesto za windsurfing. Surferi iz cijelog svijeta sastaju se na Bolu i ploveći na vjetru atrakcija su sama za sebe. 

Pustinja Blaca, još jedno od atrakcija otoka Brača,  pustinjačko je prebivalište oko 2 km sjeverno od istoimene uvale na južnoj obali otoka. Ova mala pustinja ima veliku spomeničku vrijednost. Započela je kao kamenjem ograđena pećina, a pustinjaci su je nastanili davne 1555. godine bježeći pred Turcima, i  s vremenom nadograđivali prizemnice različitih namjena. Još jedna atrakcija otoka je  Vidova Gora najviši vrh otoka Brača, te najviši otočni gorski vrh na cijelom Jadranu s kojeg puca prekrasan pogled na okolne otoke, a do njegovog vrha se vrlo lako može i pješice, ali i automobilom.